Koja je Razlika Između Kreditne i Debitne Kartice?

0
539

Debitne i kreditne kartice prihvaćaju se na mnogim istim mjestima, a obje nude praktičnost i uklanjaju potrebu za nošenjem gotovine, pa čak i izgledaju slično.

Je li vas ikad zbunila razlika između kreditne i debitne kartice? Lako je shvatiti zašto.

Temeljna razlika između debitne kartice i kreditne kartice je u tome odakle kartice povlače novac. Debitna kartica uzima novac sa vašeg bankovnog računa, dok kreditna kartica tereti vašu kreditnu liniju.

Što je debitna kartica?

Debitne kartice nude praktičnost kao i kreditne kartice, ali rade drugačije. Debitne kartice povlače novac izravno sa vašeg tekućeg računa prilikom kupnje, a to čine stavljanjem zadrške na iznos kupnje.

Nakon toga trgovac šalje transakciju svojoj banci i ona se prenosi na račun trgovca. To može potrajati nekoliko dana, a skidanje sredstava se može dogoditi prije nego što transakcija prođe.

Napomena: Važno je održavati saldo tekućeg računa kako ne biste slučajno prekoračili račun.

Imat ćete osobni identifikacijski broj (PIN) koji ćete koristiti sa debitnom karticom u trgovinama ili na bankomatima. No, svoju debitnu karticu kod većine trgovaca možete koristiti i bez PIN-a, odnosno na tap.

Ispod su još neke činjenice u vezi sa debitnim karticama.

  • Nećete plaćati kamate na kupnju.
  • Potrošnja debitne kartice neće utjecati na vašu kreditnu povijest.
  • Plaćanjem zaduženjem novac s vašeg računa ponijet će se odmah.
Koja je Razlika Između Kreditne i Debitne Kartice?
Koja je Razlika Između Kreditne i Debitne Kartice?

Što je kreditna kartica?

Kreditna kartica je kartica koja vam omogućuje posudbu novca na kreditnoj liniji, inače poznatoj kao kreditni limit kartice.

Koristite karticu za obavljanje osnovnih transakcija koje se odražavaju na vašem računu; banka plaća trgovca, a kasnije, kad primite račun, vi plaćate banci.

Za kupnju će vam biti zaračunate kamate. Da biste izbjegli plaćanje kamata, nemojte prenositi saldo iz mjeseca u mjesec. Kreditne kartice imaju visoke kamatne stope, a stanje na kreditnoj kartici i povijest plaćanja mogu utjecati na vašu kreditnu ocjenu.

Napomena: Plaćanje na vrijeme i u cijelosti pomoći će vam da izbjegnete kamate i zakašnjele naknade te da održite ili čak poboljšate kreditnu ocjenu.

Ispod su ostale činjenice o kreditnim karticama:

  • Banka odlučuje o vašem kreditnom ograničenju na temelju vaše kreditne povijesti.
  • Općenito, više ne morate potpisivati ​​osobne kupnje kreditnih kartica.
  • Dugovat ćete kamate na kupnju ako se ne isplati u roku od 30 dana.

Debitne kartice Vs. kreditne kartice

Debitne kartice otežavaju pretjeranu potrošnju jer ste ograničeni samo na iznos dostupan na vašem tekućem računu.

Kreditnom karticom riskirate trošiti više od svojih mogućnosti. Samo zato što vaš kreditni limit iznosi 5000 HRK, ne znači da si možete priuštiti takvu potrošnju u svom mjesečnom proračunu.

Uz to, debitne kartice nude istu pogodnost kao i kreditne, a da ne zahtijevaju posudbu novca ili plaćanje kamata ili naknada za kupnju.

Odabir zaduženja izvrsno je za upravljanje vašim novcem i pomaganje u životu prema mogućnostima.

S druge strane, neke kreditne kartice nude dodatno osiguranje za kupnju i mogu olakšati zahtjev za povrat novca. Međutim, mnoge tvrtke smanjuju ili povlače ove pogodnosti.

Savjet: Pažljivo pročitajte podatke o otkrivanju kreditne kartice kako biste razumjeli prednosti.

Konačno, kreditne kartice mogu vam pomoći u hitnim slučajevima, dajući vam mjesec dana da dođete do gotovine prije dospijeća računa.

Ova sigurnosna mreža mogla bi vam biti od pomoći ako vam se dogodi da platite nešto veliko prije nego što ček uđe.

Ali pripazite: ovisno o kreditu za hitnu potrošnju postavljate skupe kamate ako ne možete u potpunosti platiti do datuma dospijeća. Bolje rješenje je imati pri ruci fond za hitne slučajeve.

Koja je Razlika Između Kreditne i Debitne Kartice?

Odabir najbolje kartice za vašu situaciju

Kada pokušavate utvrditi želite li koristiti kreditnu ili debitnu karticu, trebali biste biti iskreni prema sebi i svojoj sposobnosti za upravljanje kreditnom karticom.

Ako imate problema sa trošenjem, bolje je koristiti debitnu karticu kad god je to moguće kako biste spriječili da upadnete u dug kreditne kartice.

Odabir najbolje kartice za korištenje također ovisi o kupnji. Neke agencije za iznajmljivanje automobila i hoteli čine debitnu karticu nemogućom ili barem neugodnom.

Na primjer, prije nego što prihvate vašu rezervaciju mogu zahtijevati račune za komunalne usluge, osobne reference, platne kartice ili drugi dokaz o sposobnosti plaćanja.

Možda ćete koristiti kreditnu karticu kao manju glavobolju.

Korištenje kreditne kartice može biti i bolja opcija ako želite iskoristiti programe nagrađivanja kreditnom karticom. Ali ovaj vam sustav ide u korist samo ako svaki mjesec u cijelosti isplatite preostali iznos.

Ako pokušavate stvoriti kreditnu ocjenu, odlučite povremeno koristiti svoju kreditnu karticu. Plaćanjem računa na vrijeme stvorit će se zapis o odgovornom, kreditno sposobnom ponašanju, koji se prijavljuje kreditnim uredima i odražava na vašem kreditnom izvješću.

Koja je Razlika Između Kreditne i Debitne Kartice?

Zaštita od prijevara

Krađa identiteta i prijevara rizici su od kojih se morate zaštititi bez obzira odabirete li zaduženje ili kredit. Zbog toga je važno znati koje su zaštite uključene u vašu karticu.

Ako su podaci o vašoj kreditnoj ili debitnoj kartici ugroženi, odmah se obratite svojoj banci.

Većina banaka ima 24-satnu telefonsku liniju koju možete nazvati. Što prije nazovete, to bolje. Nećete biti odgovorni za lažne naplate s vašeg bankomata ili debitne kartice nakon prijave da nedostaje ili je ukradena.

Ako netko koristi vašu debitnu karticu prije nego što prijavite da je izgubljena ili ukradena, vaša odgovornost ovisi o brzini prijave. Bilo da se radi o debitnoj ili kreditnoj, karticu biste trebali odmah prijaviti kao ukradenu pozivom u vašu banku.

Nakon što prijavite karticu koja nedostaje, nastavite sa pismenom izjavom ili e-poštom. Vrlo pažljivo pregledajte svoj račun za troškove koje niste izvršili i prijavite ih banci.

Pratite svoje kreditno izvješće kako biste bili sigurni da vaš identitet nije ukraden. Ako je vaša kreditna kartica ugrožena, možda čak i zamrznete kredit kako biste zaštitili od daljnjih prijevara.

Preporuka:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

We are sorry that this post was not useful for you!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here